V-chocolatier, een familieverhaal.

91 jaar chocolaterie Sweertvaegher en 3 generaties Verougstraete in het familiebedrijf, vandaar de naam ‘V-chocolatier by Sweertvaegher’. V van Verougstraete, maar ook V van Vakmanschap, Van bij ons. Sinds generaties is ons doel onze klanten te Verwennen en Verrassen met onze heerlijke chocoladeproducten.

V-chocolatier by Sweertvaegher zet de traditie verder van de verfijnde pralines die reeds tientallen jaren op vele liefhebbers kunnen rekenen, zowel lokaal in Vlaanderen als ver buiten de landsgrenzen. Uit liefde voor onze familietraditie en omdat we ook nieuwe generaties willen laten genieten van onze creaties, schrijven we met veel enthousiasme verder aan het verhaal.

Sinds 1933 focussen wij ons op onze passie voor chocolade.

Hoe het begon

Robert Sweertvaegher, een dandy en avant-gardist, werd patissier in 1929 en startte zijn eigen bedrijf. Voordien werkte hij als patissier op cruiseschepen, na zijn opleiding in gerenommeerde zaken in Brussel. Het was daar in de Louisalaan dat een Zwitsers chocolatier hem de geheimen van de chocoladebewerking aanleerde. Al snel begon hij ook in zijn eigen bedrijf in de jaren ’30 te experimenteren met chocolade. Zijn eerste creaties werden algauw een succes en zijn klanten in het kleine Ieper waren er verzot op. In die tijd was chocolade nog een echt luxeproduct voor de ‘beau monde’ in Brussel, Antwerpen en Gent maar Robert Sweertvaegher bracht het nu ook naar West-Vlaanderen.

Een succesverhaal

De goede reputatie van Robert’s zaak groeide snel en met de hulp van zijn moeder besloot hij zich vanaf 1933 enkel nog toe te leggen op zijn passie voor chocolade. De eerste chocolaterie in Ieper was een feit en tegelijk ook een van de eerste in West-Vlaanderen.

De zaak groeide snel en in 1946 opende hij een winkel in Kortrijk waar je tot op vandaag het originele houten interieur kan terugvinden. In 1950 begon hij ook een winkel in Brugge, nu de langst bestaande artisanale chocolaterie in Brugge.

OPVOLGING in 1976

In 1976 begon Jan Verougstraete samen met Robert Sweertvaegher te werken, en bracht vernieuwing in het bedrijf. Jan kende het bedrijf sinds zijn kindertijd, zijn moeder Jeanne Verougstraete baatte namelijk chocolaterie Sweertvaegher in Kortrijk uit. In 1980 ging Robert op pensioen en nam Jan de zaak over.

De productie verhuisde daarbij van Ieper naar Kortrijk. 7 jaar later werd het atelier te klein en werd er een nieuw gebouwd in het landelijke Spiere-Helkijn. De ambachtelijke productie van de heerlijke chocolade werd er verdergezet. In 1990 werd ook in Antwerpen een winkel geopend, en zo leerden nog meer mensen de lekkere pralines kennen.

Drie generaties Verougstraete

In 2017 beslist Valérie Verougstraete, architecte en dochter van Jan, om het familiebedrijf verder te zetten. Vier jaar later zet haar partner Frederick Debacker, grafisch ontwerper, mee zijn schouders onder het bedrijf. Samen gaan ze deze interessante uitdaging aan: het perfecte huwelijk vinden tussen pure ambacht, familietraditie en een innovatieve toekomstvisie. 

In 2019 werd een stijlvol winkelpand geopend in de Korte Steenstraat 2 in Kortrijk. Hiervoor mocht de chocolaterie 2 design awards ontvangen. In Brugge verhuisde de winkel naar een mooie locatie in de Geldmunstraat 39. Hier staat nu de prachtig gerestaureerde toonbank die gedurende 74 jaar in Kortrijk werd gebruikt.

In september 2024 ontvangen we je terug in Antwerpen, Leopoldstraat 73, waar Sabine De Bruyne van The Tea Collection het chocolade-assortiment van Sweertvaegher zal aanbieden.

 

Ons team

FREDERICK DEBACKER

Ik geloof er 100% in dat een ambachtelijke chocolaterie met een sterke toekomstvisie een bloeiend bedrijf kan zijn. Daarom besloot ik in 2021 om, samen met mijn partner Valérie, Chocolaterie Sweertvaegher op de kaart te zetten bij een nieuwe generatie chocoladeliefhebbers. Sinds maart 2024 is onze specialiteit de ‘Galetjes’ in steeds meer winkels te verkrijgen. Mensen zijn almaar meer op zoek naar kwaliteit en producten die met liefde voor het vak gemaakt worden.

Valérie Verougstraete

Mijn ouderlijke thuis is naast het productieatelier van Sweertvaegher waardoor ik alles vanop de eerste rij beleefde. Na 10 jaar als architect gewerkt te hebben besloot ik in 2017 in het familiebedrijf te stappen om dit mooie verhaal verder te zetten. Ondertussen staan we al 8 jaar op rij in de ‘Gault&Millau Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg’. Een prachtige erkenning voor het volledige team!

V-chocolatier - stefanie windels

Stefanie Windels

Met concentratie en een glimlach werk ik sinds 2008 mee als chocolatier bij Sweertvaegher. Hier maken we tijd om jullie onze unieke handgemaakte pralines te kunnen aanbieden.

V-chocolatier - pauline derycke

Pauline Derycke

Wat hou ik van mijn vak als chocolatier! Elke dag voeg ik een snuifje passie en enthousiasme toe aan de recepten, ik hoop dat jullie er even blij van worden als ik wanneer jullie van onze chocolades proeven.

SOPHIE GAEREMYNCK

Met veel enthousiasme onze klanten ontvangen, en hen begeleiden in hun keuze, dat geeft me echt voldoening. Wij zijn het gezicht van de chocolaterie naar de klanten toe, en geven zo ook de waarden van het familiebedrijf door.

Mieke Decorte

Heel blij dat ik in 2018 kon starten in de chocolaterie in Kortrijk om jullie met raad en daad bij te staan, zeker nu er een nieuwe wind door het bedrijf waait, een mooie uitdaging!

ANN WETSOEN

Altijd blij jullie te kunnen ontvangen in onze chocolaterie in Kortrijk waar ik jullie met veel plezier adviseer over de producten. Ik voel me echt verbonden met het bedrijf